2x Dingen die niet mogen ontbreken in de tuin

Bij het aanleggen van een tuin komen meerdere dingen kijken. Denk je waarschijnlijk gelijk aan planten, bloemen, tuinsets enzovoort. Toch zijn er ook veel dingen die worden vergeten. Denk bijvoorbeeld aan verlichting of elektriciteit voor heaters in de tuin. Bang dat je belangrijke dingen vergeet bij het aanleggen van je tuin? Lees dan vooral even verder voor de tips die je gaan helpen bij het inrichten van jouw tuin.

Aanleggen van verlichting

Verlichting in de tuin wordt vaak vergeten. Toch speelt dit een belangrijk rol bij het aanleggen van je tuin. Het geeft daarnaast ook veel sfeer. Het aanleggen van verlichting in je tuin is niet altijd een eenvoudige klus. Je wilt geen leidingen in het zicht hebben maar het moet ook niet zo liggen dat je er met een schep in kunt steken terwijl u in uw tuin bezig bent. Dit betekent vaak dat u de bekabeling diep in de grond weg moet werken om te voorkomen dat u per ongeluk kortsluiting veroorzaakt. Om de bekabeling in de grond weg te werken kan je geen gebruik maken van de normale elektriciteitssnoeren, omdat deze niet veilig genoeg zijn voor de omstandigheden buiten. Denk hierbij aan regen en sneeuw. Voor buiten heb je speciale grondkabels nodig. Deze zijn sterker dan de normale elektriciteitssnoeren omdat deze voorzien zijn van een ijzeren mantel zodat je hier niet per ongeluk door heen kunt steken. Deze grondkabels herken je aan de grijze buitenmantel, deze grondkabels zijn er in verschillende maten en soorten. Zo kun je kiezen uit 2, 3 of 5 aderige kabels.

De twee-aderige kabel is vaak genoeg voor het aansluiten van verlichting, maar het is raadzaam om te kiezen voor een drie-aderige kabel. Door te kiezen voor de drie-aderige kabel kan je je lampen aarden, mocht er kortsluiting ontstaan, dan wordt uw aardlekschakelaar omgezet. Wanneer dit niet gebeurt is er kans op doorsmelting van de groep.

Aanlegen stopcontacten

Ook het aanleggen van stopcontacten in de tuin wordt vaak vergeten. Toch is dit eigenlijk onmisbaar geworden. Natuurlijk ligt dit in eerste instantie ook aan de grootte van je tuin. Heb je een gazon in je tuin? Dan is het hebben van stopcontacten ideaal voor bijvoorbeeld het aansluiten van de grasmaaier.

Ook dan is het aan te raden om ebruik te maken van de drie-aderige grondkabel. Ook moet je erop letten dat je een spatwaterdicht stopcontact aanschaft voor buiten, dit om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat bij een regenbui.

Had jij al over deze zaken nagedacht bij het aanleggen van je tuin?