Alles wat jij moet weten over tuinaarde

Wanneer jij alle struiken, planten of bloemen in jouw tuin optimaal wilt laten groeien zal je op een bepaald punt wel gebruik moeten gaan maken van tuinaarde. Deze aarde werkt dus uitstekend, maar dit is ook meteen bijna alles wat we er echt over weten. Lees daarom dit artikel maar eens door, om volledig op de hoogte te zijn van het feit waardoor jouw planten ineens zo goed groeien.

Wat is tuinaarde?

Allereerst is het het handigst om de simpele vraag ‘Wat is tuinaarde eigenlijk?’ te gaan beantwoorden. Tuinaarde is meestal een samenstelling van tuinturf en compost. Het brengt veel organische stof in de bodem maar bevat zeer weinig poriën. Het is een relatief zwaar product en zoals gezegd erg effectief voor het groeien van vrijwel elke plant. De normale grond in je tuin bevat niet elke stof die jouw plant nodig heeft om optimaal te groeien. Planten groeien door drie zaken: ‘Water, voeding en zuurstof’, en dat tweede regel je door middel van tuinaarde. Wanneer jij de grond in jouw tuin vermengt met wat tuinaarde, hebben jouw planten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben in de grond zitten en zullen ze binnen no time goed gaan groeien.

Person Holding A Green Plant

Potgrond of tuinaarde?

Ik hoor je denken ‘Waarom dan geen potgrond?’ en dit is een hele terechte vraag. Zowel potgrond als tuinaarde is er uiteindelijk voor om voeding voor je planten te verzorgen, maar wat zijn in deze twee dan eigenlijk de verschillen? En waarom zou ik juist voor tuinaarde moeten kiezen of juist voor potgrond? Potgrond is speciaal ontwikkeld voor potten en bakken en wordt gemaakt van een combinatie van tuinturf, kalk en diverse meststoffen. Potgrond is dus meteen ook heel erg luchtig. Tuinaarde wordt gemaakt van een combinatie van tuinturf en compost en is een relatief zwaar product met weinig poriën. Door het te mengen met de gewone grond van uw tuin voorzie je de borders van goede grond die rijk is aan organische stoffen. Wanneer jij jouw mooiste planten dus snel wilt laten groeien in een pot is het gebruik van potgrond zeker aan te raden. Wanneer het jou opvalt dat de hagen in jouw achtertuin het begeven, duidt dit waarschijnlijk op een tekort aan een bepaald aantal voedingsstoffen. In dit geval zal je tuinaarde moeten gebruiken om de schade te herstellen. Op deze manier is zeker dat jouw planten optimaal zullen groeien.