De beste verlichting tips voor je wooninterieur

In elke woning is er sprake van een lichtplan. Meestal is dit standaard ingedeeld met een simpele belichting voor elke ruimte in je woning. Met het aanpassen van verlichting kun je onderscheid maken in het dagelijkse welzijn in huis. Het wonen in een huis kan namelijk dankzij twee verschillende lichtplannen op een totaal andere manier ervaren worden. Met een goed lichtplan werkt de verlichting zelfs stress verminderend en zorgt ervoor dat je meer comfort geniet in huis. We gaan hier wat dieper op in wat de rol van verlichting is in huis.

De juiste balans vinden

Elke woonruimte kun je apart indelen aan de hand van een lichtplan. Een kinderkamer heeft bijvoorbeeld helder en goed licht nodig om alles goed te kunnen zien. Zo kunnen alle kinderspulletjes s ’avonds laat gevonden en opgeruimd worden. Een slaapkamer voor volwassenen kan weer anders ingedeeld worden. Zoals verzachtende verlichting voor romantische avonden of extra sfeerverlichting wat juist zorgt voor extra charme in de slaapkamer. Het gaat uiteindelijk om het vinden van de juiste balans tussen waar je de woonruimtes voor wilt gebruiken en de bijhorende verlichting die dit ondersteunt.

Soorten verlichting

Je hoeft niet gelijk te focussen op het kopen van allerlei lampen. Naast kunstmatig licht kun je ook handig gebruik maken van natuurlijk licht. Dit mag zeker niet vergeten worden! Denk hierbij aan zonlicht maar ook licht van de maan tijdens late avonden, mocht je niet in de drukke stad wonen. Hoe meer natuurlicht in huis hoe beter. Hierbij kan je ervoor kiezen om dunne gordijnen te nemen die het natuurlicht niet compleet buiten houden. Zorg ervoor dat natuurlicht en kunstlicht goed op elkaar afgesteld zijn.

Wees creatief 

Naast de standaard verlichting kun je ook creatief omgaan met kleinere en subtiele lampen. Denk hierbij aan verlichting voor schilderijen of andere kunstwerken. Of het leggen van accenten in je woning met ledstrips. Hier kan de elegante lavalamp voor in je studie- of werkruimte niet ontbreken. Met het implementeren van subtiele verlichting maak je de woonervaring net een stukje beter. Wees creatief en ontdek het voor jezelf en wees niet bang om te experimenteren met de verlichting in huis.