Verschillende vormen van erfafscheiding

Goede erfafscheiding is belangrijk. Het duidt de erfgrens aan, zorgt ervoor dat onbevoegden jouw terrein niet zomaar kunnen betreden, omlijst jouw tuin of terrein én het voorziet je in sommige gevallen zelfs van privacy. Ben jij op zoek naar passende erfafscheiding voor jouw tuin of terrein? Het kiezen van erfafscheiding kan een lastige klus zijn. Bij elke tuin past weer een andere vorm van erfafscheiding. Wij hebbende voor- en nadelen van een aantal vormen van erfafscheiding voor jou op een rijtje gezet.

Natuurlijke erfafscheiding

Natuurlijke erfafscheiding is erfafscheiding met behulp van een heg. Verschillende haagplanten worden naast elkaar geplant en vormen op die manier een heg. Natuurlijke erfafscheiding heeft als voordeel dat het jouw tuin of terrein een prachtige, verzorgde uitstraling geeft. De groene omlijsting van jouw perceel kan de gehele uitstraling naar een hoger niveau tillen. Natuurlijke erfafscheiding kent twee nadelen: het duurt een tijdje voordat de heg een hoge dichtheid heeft en het onderhoud van de heg vergt veel tijd. Om de juiste vorm te behouden moet de heg regelmatig gesnoeid worden. Daarnaast is het aan te raden om de heg af en toe te bemesten, zodat de groen van de heg wordt gestimuleerd en de heg een hoge dichtheid krijgt of behoudt.

Schuttingen

Schuttingen zijn één van de meest bekende vormen van erfafscheiding. Ze zijn functioneel, verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en zorgen ervoor dat je direct na de plaatsing kunt genieten van de privacy. Schuttingen hebben als voordeel dat ze makkelijk geplaatst kunnen worden en verkrijgbaar zijn in allerlei vormen, soorten en maten, waardoor er voor elke tuin een passende schutting is. Het nadeel van schuttingen is dat ze door groene aanslag er snel verweerd uit kunnen zien en dat ze bij harde wind om kunnen waaien.

Schanskorven laten plaatsen

Een opkomende trend op het gebied van erfafscheiding zijn schanskorven. Schanskorven zijn grote ijzeren korven die gevuld worden met breukstenen. Deze breukstenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het is zelfs mogelijk om een schanskorf te vullen met glasbrokken. Het brede aanbod in breukstenen zorgt ervoor dat er voor elke tuin passende schanskorven verkrijgbaar zijn. Schanskorven zijn sterk, geven jouw tuin of terrein een robuuste doch luxe uitstraling en voorzien jouw perceel op stijlvolle wijze van privacy.

Hekwerk laten plaatsen

Hoeft de erfafscheiding voor jouw tuin geen privacy te bieden, maar moet deze er slechts voor zorgen dat onbevoegden jouw terrein niet kunnen betreden? Dan is een hekwerk iets voor jou. Een hekwerk behoeft weinig tot geen onderhoud, geeft jouw tuin een luxe uitstraling, zorgt ervoor dat het uitzicht vanuit de woning bewaard blijft en houdt onbevoegden buiten de poort. Het is mogelijk om te kiezen voor sierhekwerk, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een functioneel hekwerk, zoals een spijlenhekwerk of een gaashekwerk. Het enige nadeel van een hekwerk zijn de hoge aanschafkosten.