Ecosysteem

Een recente studie van de Verenigde Naties stelt dat twee derde van de ecosystemen die de mensheid ondersteunen ernstig aangetast is. Soorten die uitsterven, overstromingen, energiebronnen die opraken, epidemieën, klimaat dat verandert: de rek is er bijna uit. Zowel wereldwijd als in Europa bestaat daarom de ambitie om in het jaar 2020 de achteruitgang aan biodiversiteit tot stilstand te hebben gebracht. Een breed partnerschap van organisaties heeft het initiatief gelanceerd om betrokkenheid en aandacht voor deze biodiversiteitsdoelstelling te vragen.

Inmiddels is echter vastgesteld dat deze doelstelling niet gehaald zal worden. Er wordt daarom momenteel gewerkt aan een strategie voor na het jaar 2017. In EU-verband wordt tevens gewerkt aan een nieuwe communicatiestrategie voor de periode 2017 en verder.

Invloed overheid

De campagnes in Nederland is vooral gericht op het versterken van de samenwerking tussen rijksoverheid, provinciale en lokale overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Het realiseren van de 2017-doelstelling is alleen mogelijk als lokaal en regionaal gezamenlijke initiatieven van de grond komen.

Duurzame energie

De overheid heeft een aantal subsidies opgezet om mensen te ondersteunen die op een duurzame manier hun huis van energie willen voorzien. Zo kun je bij het kopen van een Pelletkachel minimaal 500 euro subsidie van de overheid. Nieuwe huizen worden voorzien van duurzame oplossingen. Elke huis is nu voorzien van een energielabel. Zo wil de overheid men bewust maken van het energie verbruik van je woning. De overheid geeft advies hoe je woning energiezuinig kunt maken. Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie kun je ook subsidie ontvangen. De nieuwste elektrische apparatuur zijn voorzien van energielabels die laat zien hoeveel elektriciteit het verbruikt. Wanneer je een auto lease die volledig elektrisch is krijg men maar 4% bijtelling. Normale benzine auto moet daar tegen 21% bijtelling betalen.

Ecotoerisme

Uitgestrekte weiden met grazend vee, akkers met wuivend graan, bloeiende bloembollenvelden. Wie wil recreëren, komt op het platteland ruimschoots aan zijn trekken. Op de fiets, te voet, te paard of met een boot. Al dan niet gebruikmakend van één van de talrijke uitgezette fiets- en wandelroutes. Steeds meer boeren en tuinders gaan ertoe over hun bedrijf open te stellen voor recreanten. Steeds meer recreanten ook ontdekken de charme van een verblijf op een agrarisch bedrijf. Zo’n drieduizend boeren en tuinders hebben recreatieve voorzieningen en activiteiten op hun bedrijf.