Zelf sierbestrating leggen

Het leggen van bestrating is een klusje voor een vakman. Echter willen steeds meer mensen dit zelfstandig doen. Met voldoende kennis en het juiste plan van aanpak is het een klus dat prima zelfstandig uitgevoerd kan worden. Hieronder geeft Styrka.nl tips wat er nodig is om zelfstandig sierbestrating te leggen.

Hoe leg ik mijn eigen sierbestrating?

Voordat je begint is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Beschik je bijvoorbeeld al over het juiste gereedschap, zoals een metselkoord, een lange waterpas, moker met robberen dop, lange latten en piketpaaltjes? De voorbereiding is echter niet alleen het hebben van het benodigde gereedschap. Weet ook welk materiaal je wilt bestellen. Denk aan de kleur van de bestrating, het materiaal, de hoeveelheid en de grootte. Bij het kiezen van de juiste tuintegels en beton bestrating is het belangrijk om te denken aan de gewenste stijl die je wilt bereiken en de stijl die de tuin op dit moment heeft. Grote tegels bijvoorbeeld geven een moderne uitstraling.

Indien het gereedschap, het materiaal en het plan er is kan er worden gestart. Alles staat of valt met een goede fundering. Gebruik voor de fundering vulzand en geen zwarte aarde. Des te zwaarder de belasting van de tegels zullen zijn des te meer vulzand je nodig hebt. Voor een terras is het gemiddeld nodig om een laagdikte van 15 tot 20 centimeter aan te brengen. Omdat een oprit zwaarder wordt belast is het normaal om een dikte van circa 30 tot 40 centimeter aan te brengen.

Hierna is het tijd om een vorm uit te zetten m.b.v. piketpaaltjes en deze met elkaar te verbinden met een metselkoord. Op deze manier wordt de kantopsluiting gemaakt en is het kader duidelijk waarbinnen gewerkt zal worden. Wanneer dit duidelijk is kan de bestrating op het vlakke zandbed worden aangebracht. Het is belangrijk om circa 3 mm tussen de tegels te houden i.v.m. het uitzetten van de tegels bij verschillende weersomstandigheden. Tot slot kan er voegzand overheen worden gestrooid dat met een bezem tussen de tegels wordt aangebracht.