Grondwarmtepomp

Geothermische of grondwarmtepompen onttrekken warmte uit de grond of slaan het in de grond op, afhankelijk van de richting waarin de pomp werkt. Grondwarmtepompen maken normaal gebruik van water als een transportmedium voor de warmte, waarbij het water door ondergrondse leidingsstelsels wordt gepompt om het water af te koelen of te verwarmen. Hoewel deze systemen prijzig zijn om te installeren, zijn ze erg goedkoop in gebruik en besparen een hoop geld op de lange baan ten opzichte van andere warmtepompen.

 

Voordeel van een grondwarmtepomp

 

Een voordeel van de grondwarmtepomp is dat ze kunnen functioneren als een verwarmingsunit bij lagere temperaturen dan een luchtwarmtepomp systeem kan. Door warmte uit de grond te onttrekken bevriezen deze systemen niet zo snel als systemen welke warmte uit de lucht onttrekken. Om het beste rendement uit dit type systeem te halen is het belangrijk om te zorgen dat u een systeem krijgt dat alleen ontdooit als het nodig is.

 

Kosten grondwarmtepomp

 

De grootste kosten van een grondwarmtepomp zijn de installatiekosten, want om dit type pompen correct te laten werken moet het systeem tenminste 10 meter of lager in de grond gegraven worden om zo de laag te bereiken welke een constante temperatuur heeft. Om het meeste rendement uit een grondwarmtepomp te halen moet u zich realiseren dat deze systemen slechts een temperatuur produceren welke rond een behaaglijke kamertemperatuur liggen. Vloerverwarming is waarschijnlijk de beste en de meest effectieve manier om uw voordeel uit dit type verwarming te halen. Wees u ervan bewust dat speciale thermodynamische vloermaterialen gebruikt moeten worden om zo effectief mogelijk de warmte aan de lucht in de huis af te geven. Hout en tapijtvloeren zijn in eerste instantie ontworpen om als barrière te fungeren voor temperatuurverschillen en laten deze warmte dus maar moeilijk door.