Zonnepanelen

Wat zijn de prijzen van zonnepanelen tegenwoordig?

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zonnepanelen zijn duur, erg duur. Reken op een aanschafprijs van 700 tot 1300 euro per paneel. Er is echter een lichtpuntje aan de wand. Eventuele subsidies voor zonnepanelen zijn nog niet met dat bedrag verrekend. Hoewel ook de helft daarvan nog serieus geld blijft, komt de overheid in veel gevallen je toch al voor een paar honderd euro tegemoet. Om precies helder te krijgen hoeveel je terug kunt verwachten (je zult het aankoopbedrag eerst helemaal zelf moeten betalen, later worden er de nodige euro’s gerestitueerd) is het het beste om bij iemand van de gemeente of overheid te informeren naar de mogelijkheden.

 

Goed informeren

Vanwege de hoge kosten die met de aanschaf van zonnepanelen of -collectoren gemoeid gaan, is het erg belangrijk om je goed te laten informeren. Het is namelijk geen IKEA-werk: er zijn allerlei aspecten waarmee een installateur of leverancier rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het type dak. Met een beetje pech is je huis namelijk überhaupt niet geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.

 

Mag ik zonnepanelen plaatsen?

 

Naast deze praktische problemen moet je ook even rond te tafel met de huurbaas of bewonersvereniging, als er daarvan sprake is. Mogelijk is er zelfs een vergunning nodig voordat je tot plaatsing kunt overgaan. Informeer daar dus over bij de gemeente waarin je woont. Dat voorkomt ongewenste verrassingen (zoals boetes) achteraf!

 

Een ander punt, wat veel mensen over het hoofd zien, is het rekensommetje dat moet uitwijzen of het kopen van zonnepanelen rendabel is of niet. De levensduur is namelijk beperkt tot vijftien tot twintig jaar. Bij een laag stroomverbruik loop je het risico dat je de kosten er niet uithaalt, en de operatie uiteindelijk alleen maar geld kost. Een tegemoetkoming hierin komt van energiebedrijven (zonnepremie). Daarbij koopt het nutsbedrijf de overtollige elektriciteit terug voor het normale stroomtarief.