Architecten en duurzame ontwerpen

Het is een belangrijk thema voor de architect: hoe zullen mijn woningen er over 25 of 50 jaar uitzien? Het oog wil ook wat, daarom is het belangrijk dat er bij het ontwerp ook rekening wordt gehouden met de duurzaamheid van de materialen. De woning ziet er immers altijd prachtig uit als deze net is gebouwd, maar pas later kan het definitieve resultaat worden bepaald. Tegenwoordig heeft de architect een grote keuze uit verschillende materialen en technieken, waarvan de levensduur niet altijd bekend is.

Goede materialen

Het is ten eerste belangrijk dat de materialen die worden gebruikt bestand zijn tegen de invloeden van het weer. Materialen als hout of kunststof kunnen snel verkleuren, daarom is een kwalitatief soort materiaal en een goede afwerking belangrijk. Aan de andere kant kan de invloed van de tijd het gebouw ook een mooie verouderde uitstraling geven.

Opdrachtgevers en aannemers zijn het echter niet altijd eens met de voorgestelde materialen omdat deze al snel duurder uit kunnen pakken. En als het gebouw bestemd is om bewoond te worden dan moet er ook rekening mee worden gehouden dat de meeste bewoners geen tijd of zin hebben voor uitgebreid onderhoud.

Leren van fouten

De architect moet zo ver mogelijk in de toekomst kunnen kijken, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets over het hoofd is gezien. Daarom kan er van eerdere projecten worden geleerd, waardoor de architect zichzelf continu verbetert.