Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een traplift?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een traplift?

De mens wordt over het algemeen steeds ouder, maar ondanks de leeftijd wilt iedereen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving blijven wonen. Om dat mogelijk te maken is een traplift een van de oplossingen om langer in huis te blijven wonen in plaats van te verhuizen naar bijvoorbeeld een bejaardentehuis. Indien er een traplift wordt aangeschaft zijn er een aantal punten waarop gelet moet worden.

Overblijvende ‘trap ruimte’

Bij het aanschaffen van een traplift moet ten eerste worden gekeken naar de fysieke gesteldheid van een persoon. De traplift moet eigenlijk alleen maar aangeschaft worden indien die echt nodig is om naar boven en beneden te komen. Indien de traplift dus echt nodig is voor een persoon moet er ook worden gedacht over de andere personen die de trap moeten gebruiken. Bij de aanschaf moet er een keuze worden gemaakt tussen de lift aan de binnenkant of de buitenkant van de trap (mits er een bocht in de trap zit). Indien de traplift aan de buitenkant van de trap (met bocht) zit, is er voor de overige trap gebruikers weinig trap ruimte over voor om de trap op te lopen. Dit komt doordat aan de binnenbocht van de trap de traptrede smaller zijn dan aan de buitenbocht van de trap. Indien de traplift dus aan de buitenbocht bevestigd wordt blijft er voor de overige trap gebruikers minder traptrede ruimte over dan dat de traplift aan de binnenbocht van de trap bevestigd wordt. Een voordeel van een traplift aan de buitenbocht van de trap heeft echter wel een ander voordeel, deze is namelijk goedkoper in aanschaf dan een traplift aan de binnenbocht van de trap.

Modellen per trap

In principe zijn trapliften op iedere trap te plaatsen. Bij zeer steile of zeer smalle trappen is het wel belangrijk dat er voldoende steunpunten zijn zodat de montage van de traplift goed verloopt. Indien er een traplift gemonteerd moet worden op een zeer smalle trap is het mogelijk dat er een beperkte keuze is in het aantal modellen trapliften. Bij een erg smalle wenteltrap is het mogelijk dat er geen traplift geplaatst kan worden. Indien u beschikt over een erg smalle wenteltrap is het verstandig om navraag te doen bij een specialist.

 

Bij het aanschaffen van een traplift is het verstandig om de verschillende modellen onder de loep te nemen en daarnaast de verschillende aanbieders te vergelijken. Het is ook mogelijk om een tweedehands traplift aan te schaffen, afhankelijk van de situatie kan dit ook een prima oplossing zijn.