Het effect van een vloer op de ruimte

Het effect van een vloer op de ruimte

Veel mensen onderschatten het effect van een vloer op een ruimte. De vloer is namelijk een uitermate handig middel om verschillende effecten te creëren voor een ruimte. Uiteraard is een vloer gemaakt om over te lopen maar het is natuurlijk ook een onderdeel van het design van een ruimte. Hierbij speelt het optische effect van een vloer een grote rol in een ruimte.

Hier een aantal tips om de juiste vloer voor jouw ruimte te kiezen.

Een optisch bredere ruimte

Met behulp van een vloer kan je heel leuk spelen met het optische effect van een ruimte. Zo kan je een ruimte smaller of breder laten lijken. Met bredere planken laat je een ruimte smaller lijken en met smallere planken laat je een ruimte smaller lijken. Op deze manier kan spelen met een ruimte om deze breder of smaller te laten lijken. Veel woningen hebben een lange smalle woonruimte. Deze kan je dus met smalle planken optisch een stuk breder laten lijken, waardoor je optisch meer ruimte creëert.

Tevens bieden veel vloeren de keuze om groeven of geen groeven tussen de planken te laten zitten. Deze keuze kan ook veel verschil maken voor het optisch breder maken van de ruimte. Een vloer met groeven geeft namelijk voor zowel de breedte als de lengte optisch meer ruimte. De optie met groeven is vooral interessant voor laminaat en PVC vloeren.

Het effect van kleur

Naast de breedte van de planken speelt ook de kleur van de vloer een grote rol in een ruimte. De kleur van de vloer biedt legio aan mogelijkheden om te spelen de optische ruimte van een kamer. Hieronder een aantal mogelijkheden om uit te proberen om verschillende effecten te creëren.

 

  • Verbreden van de kamer

Door de kamer in te richten met een donkere vloer, een licht plafond en lichte muren creëer je een bredere kamer. Daarentegen wanneer je de muren wel licht, maar het plafond juist donker maakt, creëer je wel een bredere kamer maar wordt het plafond optisch lager.

Daarnaast creëer je een bredere kamer wanneer je alleen de achterwand donker maakt en de zijwanden licht. Hierdoor lijkt de kamer korter maar wel breder.

 

  • Donkere muren

Wanneer je de kamer inricht met donkere muren, creëer je een hogere kamer. Met name wanneer je de vloer en het plafond licht maakt en de muren donker, zal je merken dat de kamer een stuk hoger lijkt.

Daarnaast, creëer je een soort van tunnel wanneer je alleen de achterwand een lichte kleur maakt. Door de donkere zijwanden lijkt het alsof je in een tunnel kijkt. Hierdoor lijkt de kamer langer.

 

Kortom, de vloer speelt een zeer grote rol in een ruimte en er kan op optisch gebied veel mee gespeeld worden. Denk dus altijd goed na welk doel je hebt met een kamer en welk optisch effect je wilt creëren voordat je de kamer inricht qua vloer en kleur.