Hoe pak je een volledig nieuwe tuin aan?

Het is mogelijk dat je niet tevreden bent met je tuin of dat je net een nieuwe woning hebt. Is het niet simpel op te lossen met een frisse decoratie? Dan is het misschien de moeite waard om aan een hele nieuwe tuin te denken. Dit is een flinke taak, dus hoe pak je dit goed aan? Op bouwaanrader.nl staan tips om deze verbouwing ook nog eens duurzamer aan te pakken.

Bereid je goed voor

Je kunt eigenlijk niet beginnen zonder eerst een goed idee te hebben over wat je nou precies wilt. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Zo kun je bijvoorbeeld simpele schetsjes maken, of groots uitpakken met een maquette of 3D model. Wat je kiest ligt er simpelweg aan wat jij het fijnste vind, maar zorg dat je een goed beeld kan krijgen en dit ook aan andere kunt laten zien. Woonkanjer biedt een aantal goede handvaten bij het maken van een nieuw ontwerp. Maak veel gebruik van internet, tijdschriften, televisieprogramma’s of wellicht kennissen met leuke tuinen.

Belangrijke details

Je begint met de grote lay-out, maar al snel zal je over moeten gaan op de kleinere details. Dit is hetgeen dat de tuin mooi, maar ook praktisch en langtijdig maakt. Een aantal belangrijke details waar je altijd op moet letten:

  • De grootte van een object: Hoe groot is iets nou eigenlijk, en wat doet het met het algemene beeld en uitzicht van de tuin?
  • De schaduw van dat object: Als je de grootte van een object weet en ook de stand van de zon, dan kun je kijken waar de schaduw zoal zal vallen. Houd dit altijd in het achterhoofd. Een boom in de tuin is mooi maar misschien haalt ie naar een paar jaar groeien al de zon uit je terras. Dan moet je hem of kappen of veel zon missen. Dat zou uiteraard zonde zijn.