Wat komt er allemaal bij een rieten dak kijken?

De economische tijden zijn wat beteren en je hebt een droomwoning op het oog of je hebt misschien al een woning met een rieten dak. Vaak krijgt een rietdekker vragen over waar je allemaal wel niet aan moeten denken. Immers, een mooi rieten kap heeft net wat andere eisen dan dakpannen. In deze blog leggen we graag de voor- en nadelen uit van een dak van riet.

Levensduur

De levensduur van een rieten dak wordt beïnvloed door een groot aantal factoren. Normaliter hoort zo’n dak minimaal 25 jaar mee te kunnen gaan. Daarnaast zit er verschil tussen de technische levensduur en de uitstraling van een dak. Soms komt het wel eens voor dat een dak er niet zo mooi meer uitziet, maar technisch gezien hoeft er dan niet zoveel aan de hand te zijn. Soms zijn er ook mogelijkheden om het dak met minimale financiële middelen zowel optisch als technisch flink te verbeteren. Overdekken is bijvoorbeeld een goede manier om het dak te verbeteren.

Daarnaast hangt de levensduur af van de volgende factoren:

  • De hellingshoek van het dak
  • De kwaliteit van het gebruikte riet
  • De kennis en de kunde van de rietdekker is vaak een factor die wordt onderschat
  • De geografische locatie van het pand ligt het in de volle zon of de schaduw?
  • Het soort dak en de constructie. Is het een traditioneel dak of een zogeheten schroefdak?

Goed onderhoud

Onderhoud rieten dak is van belang voor een aanzienlijke verlenging van de levensduur. Schaduw en de daardoor ontstane mossen en algen zijn funest voor een juiste ventilatie. Normaliter geldt dat hoe vrijer een woning staat, hoe beter het is. Door preventief onderhoud kan grootschalig onderhoud lang worden uitgesteld. Preventief onderhoud kan bijvoorbeeld door het dak jaarlijks te laten kammen, algen en mossen weg te spuiten en het dak te behandelen met een speciaal reinigingsmiddel. Tot slot helpt het door bomen die dicht bij de woning staan te snoeien en bladeren regelmatig van het dak te halen zodat het dak snel kan drogen.

 

Als onderhoud geen zin meer heeft…

Wanneer het dak dusdanig is versleten en onderhoud geen zin meer heeft is er de keuze om het dak te renoveren of om een nieuw rieten kap te laten maken. Maar wat kost een rieten dak nou precies? Dit is volledig afhankelijk van het soort dak, de totale dakconstructie, de afwerking en het soort riet. Hierin kunnen forse verschillen ontstaan. Vaak wordt hiervoor een prijs per vierkante meter gerekend. Deze ligt doorgaans tussen de € 90 en  € 110 per vierkante meter.