Heb je voor een dakkapel een vergunning nodig?

Wil je weten of je voor een dakkapel een vergunning nodig hebt kun je advies inwinnen bij een specialist voor dakkapellen. Een specialist is op de hoogte van alle nieuwe regels en kan je daar bij helpen!
De prijsverschillen tussen specialisten zijn nogal verschillend, dus vergelijk eerst de offertes voordat je met iemand in zee gaat.

Hoeveel kost een dakkapel
Een bouwvergunning kost gemiddeld tussen de 200 en de 600 euro dat is bij iedere gemeente weer verschillend. Daar zitten de kosten van een dakkapel dan nog niet bij. Het plaatsten van een dakkapel kost dan nog eens tussen de 3000 en 6000 euro. Kiest u voor een standaard afmeting dan bent u tussen de 3.750 en 4000 euro kwijt.

Vergunningsaanvraag
Bij gemeente kunt u een vergunningsaanvraag indienen om een dakkapel te plaatsen. Ga hiervoor naar de website van uw gemeente of naar www.omgevingsloket.nl. Bij het omgevingsloket kunt u inloggen met uw Digidcode. Daar krijgt u te zien welke gegevens u moet inleveren. U kunt het aanvragen van een vergunning ook uitbesteden aan de dakkapel leverancier die heeft er veel ervaring mee.

Beoordeling van uw aanvraag
Als de aanvraag is ingediend bij de gemeente en alles is compleet dan gaat de gemeente beoordelen of ze de vergunning kunnen geven. Dat doen ze aan de hand van de volgende punten.
– Het bestemmingsplan: in het bestemmingsplan geeft de gemeente aan waar de grond waarop uw huis staat voor bedoeld is.
– Welstandsnota: hier wordt in vastgelegd hoe het uiterlijk van uw dakkapel er moet uitzien.
– Bouwbesluit: in het bouwbesluit staat waar bouwtechnisch een dakkapel aan moet voldoen.

Een verleende vergunning
De gemeente waar u in woont moet binnen 8 weken beslissen of u een bouwvergunning krijgt. Als u de vergunning krijgt hebben de buren nog 6 weken om daar bezwaar tegen te maken. De gemeente heeft dan nog 6 weken om daar weer op te antwoorden. U kunt het beste wachten met het plaatsen van een dakkapel totdat die termijn is verlopen. Want dan pas is de verleende vergunning onherroepelijk.

Vergunningsvrij bouwen
U kunt uw dakkapel ook vergunningsvrij laten bouwen. U bent dan wel aan allerlei voorwaarden verbonden. Zo moet u een plat dak hebben en moeten de zijkanten ondoorzichtig zijn. Het voordeel hier van is dat u geen extra kosten kwijt ben en u ook niet op een vergunning hoeft te wachten, zodat de dakkapellen specialist gelijk aan de slag kan!

Bron: www.superrenovatie.nl