Voorkom een rijtje duiven op je tuinhek

Overlast door duiven kan hardnekkig worden en doordat de wetgeving binnen de bebouwde kom wat haken en ogen kent is het voorkomen van duivenoverlast beter dan genezen. Zitten er veel duiven bij jou in de buurt dan is het slim om preventief maatregelen te treffen. Zo wordt jouw tuinhek niet de nieuwe duivenontmoetingsplek. Goed om te weten als het om duiven gaat is dat ze gehecht zijn aan hun omgeving en hier terug blijven komen. Elke keer boos naar buiten rennen om de beestjes te verjagen is maar een tijdelijke oplossing. Daarom is het beter om duivenoverlast te voorkomen.

Hoe voorkom je overlast door duiven?

De vormen van duivenoverlast zijn verschillend. Van een onder gepoepte gevel tot ziektes die de dieren met zich meedragen. In grote lijnen komen de verschillende overlast vormen overeen waardoor wij een aantal algemene tips kunnen geven zodat je zelf kan voorkomen dat ze juist jouw tuinhek opzoeken. Een duif komt terug als een plekje comfortabel is. De onderstaande tips spelen in op het zo oncomfortabel mogelijk maken van plekken waar duiven kunnen zitten.

Reflectie / Spiegels

Door licht te reflecteren met bijvoorbeeld spiegels of zelfs Cd’s worden duiven tijdens hun landing opgeschrikt door een mogelijk gevaar (de weerkaatsing van het licht). Hierdoor kiezen ze vaak een ander, veiliger plekje.
Een iets duurdere aanpak is het plaatsen van de zogenoemde “Bird Free Gel”. Dit is een bakje wat op het hek geplaatst kan worden. In de ogen van de vogels lijkt de gel op vuur en daar zullen ze niet bij in de buurt willen landen.

Duivenpinnen of -netten

Ben je meer van een drastische aanpak en wil je geen duif in de buurt van je huis of gebouw hebben dan zijn duivennetten de oplossing. Alles vanaf het hek wordt haast hermetisch afgesloten. Duiven (en andere vogels) zullen de mogelijkheid niet hebben om overlast te veroorzaken.
Een iets minder drastische aanpak is het plaatsen van duivenpinnen. De pinnen voorkomen dat duiven op het nieuwe tuinhek of op de dakgoot gaan zitten. De rest van de tuin is nog gewoon toegankelijk.

Goed om te weten bij duivenoverlast

Duiven verjagen of wegvangen is niet altijd toegestaan. Verschillende duivensoorten zijn beschermd of beschermd in de bebouwde kom. Ook het verwijderen van nesten (met jongen) is bij wet verboden. Hierdoor kan het voorkomen dat professionele vogelverjagers niets kunnen betekenen voor particulieren. Probeer daarom duivenoverlast te voorkomen met de bovenstaande tips. Voor bedrijven en terreinen zijn er wel mogelijkheden op het gebied van duivenwering.