Zelf een tuinset maken. Hoe doe je dat?

Tuinsets en loungesets zijn helemaal in tegenwoordig. Wie houdt er nu niet van om in de avonduren heerlijk buiten te zitten wanneer het weer het toelaat? Weinig mensen zullen deze vraag met nee beantwoorden. Het kopen van een tuinset kan een flinke investering zijn waar niet iedereen op zit te wachten. Ook kan het voorkomen dat je niet de gewenste tuinset kan vinden, waardoor je besluit om er zelf eentje te maken. Enige handigheid is dan wel een vereiste. Beschik je hierover dan is de vraag: hoe maak je nu precies een tuinset?

Een goede voorbereiding

Bij het maken van een eigen tuinset is met name de voorbereiding erg belangrijk. Deze zal altijd moeten beginnen met een tekening, waar duidelijk op te zien is hoe de tuinset er uiteindelijk uit komt te zien. Wanneer je de tekening af hebt, weet je precies hoeveel hout je nodig hebt. In dit artikel gaan we er maar vanuit dat je een tuinset van hout gaat maken. Dit is namelijk het eenvoudigste materiaal om te bewerken. Vervolgens is het ook goed om na te denken over de kleuren. Behoud je de natuurkleur van hout of kies je voor een likje verf? Heb je zelf weinig verstand van houtbewerking, dan is het slim om je tekening door iemand te laten bekijken die er wel verstand van heeft. Voor tips en adviezen zou je eens een kijkje moeten nemen op tuinset maken.  

De benodigdheden: materialen

Voor het maken van een tuinset heb je wel het een en ander nodig. Ten eerste natuurlijk de materialen waar de tuinset van gemaakt gaat worden, denk aan hout, schroeven, een special lak voor het hout en eventueel verf. Bedenk goed wat van hout je precies wilt kopen. Het hout met een lange levensduur en eveneens het duurste soort hout is hardhout. Het voordeel hiervan is dat het beter tegen wisselende weersomstandigheden bestemd is. Zo hoef je de tuinset bij slecht weer niet direct binnen te zetten.  

Benodigdheden: gereedschap

Om het hout te kunnen bewerken heb je gereedschap nodig. Hoe professioneler deze gereedschappen, hoe beter. Naast een elektrische boor zal je een goede zaag (het liefst elektrisch) in huis moeten hebben. Daarnaast is een schroevendraaier ook van belang. Gereedschap om hout mee te bewerken kan aardig prijzig zijn, dus je kunt er ook voor kiezen om deze spullen eerst te huren.