Betekenis waterontkalker en hoe werkt het ding in huis?

Deze blog gaat jou straks helpen bij het idee om een waterontkalker te kopen, door middel van interessante vragen die zijn gevraagd door klanten, deskundigen en ge├»nteresseerde mensen. Dit zijn vragen zoals: wat is een waterontharder precies en hoe werkt het ding inhoudelijk door mijn huis heen? Misschien klinken deze vragen wat ingewikkelder dan ze zijn. Daarom gaan we deze vragen op een makkelijke manier beantwoorden, zodat we je zeker op weg kunnen helpen. 

Wat is een waterontkalker?

Een waterontharder, verzachter of ontkalker, het zijn allemaal andere woorden die ongeveer dezelfde betekenis hebben. In het kort gezegd is het een apparaat waarmee je de hardheid van je water en het aantal kalkdeeltjes dat in je water zit, verminderd kan worden of kalk opgelost laat zitten in je water (magnetische ontharder). 

Wat doet de waterontkalker?

Als je de waterontkalker hebt gekocht en in huis hebt, is het tijd voor het echte werk. Het namelijk zelf of laten installeren van deze slimme uitvinding. 

Het is eigenlijk een filter die twee functies heeft: het water wordt zachter en laat kalk (in combinatie met calcium en magnesium) grotendeels ontsnappen. Dit gebeurt door middel van natrium geladen harskern. Hiervoor hoef je niets te doen, dat doet het apparaatje zelf. We raden je echter deze waterontharder niet aan, maar een magnetische waterontharder. Een ontzettend handig apparaatje voor in huis. Dat met magnetische werkt en niet met zout. Dat is beter voor het milieu. 

Hoe werkt de waterontkalker met zout?

Eerst start de ionenwisseling. Hierbij worden de mineralen gehecht met magnesium en calcium. Dit wordt samengevoegd samen met harsen in verschillende tanken. 

Als dit klaar is, wordt er geregenereerd. Dit is een moeilijke term, die we zullen verder zullen toelichten. Zijn de harsen opgelost? Dan wordt door de ontkalker een zoutoplossing met andere deeltjes af geserveerd naar buiten. Deze vuilresten worden afgevoerd via de afvoerbuis. Dit is een milieuonvriendelijke waterontharder en we raden hem dus niet aan. We raden je de magnetische waterontharder aan, die werkt zoals gezegd niet met zout. 

Samenvatting van deze blog

Kortom, een waterontkalker is een slimme uitvinding, die werkt als een malle om kalkaanslag te voorkomen. Dit apparaatje kan nog veel meer dingen doen, dan je misschien in werkelijkheid had kunnen denken.