Hoe richt ik een mediterraanse tuin in?

Olijfboom

Wij Nederlanders houden van om naar Zuid-Europese landen te gaan, denk daarbij aan Frankrijk Spanje en natuurlijk Italiƫ. Wanneer we in onze auto door de landen rijden, zien we in de berm en in de grasvelden schitterende bomen. We kunnen natuurlijk een heleboel gaan opnoemen, maar de allerbekendste is natuurlijk wel de olijfboom. Olijfbomen zijn schitterend en je kunt er natuurlijk heerlijke olijven uithalen waar je allerlei dingen mee kan doen op culinair gebied. Wist je dat dit soort mediterraanse bomen ook in Nederland kunnen groeien? Ideaal natuurlijk voor een tuindesign. Er zijn nog veel meer dingen die in een mediterraanse tuin kunnen gezet worden. Daarom nemen we je mee in deze blog voor wat leuke tips om je mediterraanse tuin in te richten.

De elementen van een mediterraanse tuin

Welke mediterraanse tuin heeft natuurlijk een aantal schitterende bomen die de sfeer bepalen. Denk daarbij aan olijfbomen, maar ook aan palmbomen. Er zijn mediterraanse bomen die echt winterhard zijn en gewoon het hele jaar buiten kunnen blijven je moet ze wel altijd een beetje beschut neerzetten, zodat ze niet vol in de wind staan. Verder heeft een mediterraanse tuin vaak stenen met een natuurlijke look, denk daarbij aan natuursteen maar ook aan kalkstenen. Roestig ijzer dat kom je ook wel eens tegen in de landen rond de Middellandse Zee. Dat zorgt voor een rustiek effect.

Een natuurlijke plek

Zorg dat je tuin de juiste natuurlijke elementen heeft, denk daarbij aan mooie bomen, gras en schitterende vijvers. Dan bedoelen we een aantal kleine vijvertjes en een grote vijver. Maar je kunt natuurlijk ook een grote vijver in het midden van je tuin maken, met daarin een aantal mooie vissen bijvoorbeeld. Denk ook aan tuinhekjes en eventueel een aantal tuinbeelden. Ook hier is natuursteen een geweldige materiaal om je tuin mee in te richten.

Wat moet je vooral niet doen in een mediterraanse tuin?

Het is belangrijk om vooral in de stijl van de mediterrane te blijven. Ga dus bijvoorbeeld geen abstracte kunst in de tuin zetten, want dat is een beetje een stijlbreuk. Ook een Boeddhabeeld moet je echt niet in een mediterraanse tuin zetten, want dat past nou juist weer veel beter in een zentuin. Waar een mediterraanse tuin veel groen kent, laat de zentuin juist veel beton, stenen en Japanse invloeden zien. Ook het materiaal bamboe, wat tegenwoordig zo populair is, kun je beter in een zentuin en niet in een mediterraanse tuin plaatsen.