Hoe wordt een traagschuim matras gemaakt?

traagschuim matras

Heb je je je ooit afgevraagd hoe traagschuim wordt gemaakt? Het antwoord op de vraag hoe een traagschuim matras wordt gemaakt, is vanaf het begin bij de NASA tot aan de moderne productie een opeenvolging van hoogtechnologische productieprocessen. Het proces is vergelijkbaar met andere schuimen, maar met een paar belangrijke veranderingen die de unieke eigenschappen van visco-elasticiteit produceren. In dit blog vertellen we alles over de oorsprong en de productie van traagschuim.

De oorsprong van traagschuim

Traagschuim vind zijn oorsprong in het ruimtevaartprogramma van NASA. Het werd ontwikkeld in het Ames Research Center in de jaren ’60 van de vorige eeuw, in samenwerking met de NASA, om een materiaal te produceren dat de grote druk op het lichaam van de astronauten, veroorzaakt door G-krachten tijdens het opstijgen en terugkeren, effectief zou minimaliseren.

Om een paar redenen heeft de NASA nooit traagschuim in spaceshuttles geïmplementeerd, maar het erkende wel de potentiële praktische toepassingen hier op aarde en begon het te commercialiseren in samenwerking met Dynamic Systems in medische en sportuitrusting. In de jaren tachtig werden de formule en de rechten voor traagschuim vrijgegeven aan Fagerdala World Foams, een van de eerste particuliere bedrijven die met het schuim werkte. Dit was het bedrijf dat met de introductie van de Tempur-Pedic® matras in 1991 het traagschuim in het beddengoed zou introduceren. Sindsdien hebben veel andere fabrikanten traagschuim ontwikkeld, waarbij het proces is veranderd en verbeterd om aan de vraag van de consument te voldoen.

De productie van traagschuim

De productie van traagschuim is een waar wonder van de moderne chemie en industrie. Traagschuim wordt gemaakt door verschillende stoffen te reageren in een proces dat vergelijkbaar is met polyurethaan, maar dan met extra middelen die de kleverige, dichtere eigenschappen creëren die inherent zijn aan traagschuim. Dit is het basisproces dat bij de productie van het schuim komt kijken:

  1. Polyolen (alcoholen afkomstig van aardolieproducten of plantaardige oliën), isocyanaten (organische aminozuurverbindingen) en reactieve stoffen worden vlak voor de productie met elkaar gemengd.
  2. Dit mengsel wordt vervolgens in een schuim geklopt en in een vorm gegoten. Het resultaat is een exotherme reactie, of warmteafgifte, waardoor het mengsel opborrelt en schuim ontstaat.
  3. Het schuimige mengsel kan worden doorgoten met gas of blaasmiddelen, of vacuüm worden afgesloten om de open-celmatrix te creëren. De hoeveelheid polymeermengsel versus lucht is gecorreleerd met de resulterende dichtheid.
  4. In dit stadium wordt het grote stuk schuim aangeduid als een blok. Het blok wordt vervolgens afgekoeld en opnieuw verwarmd, waarna het wordt uitgehard, wat kan variëren van 8 uur tot een paar dagen.
  5. Na het uitharden is het traagschuim inert (niet meer reactief). Het materiaal kan gewassen en gedroogd worden om de restanten te verwijderen en kan nu gecontroleerd worden op kwaliteit. Het traagschuim wordt in stukken gesneden voor matrassen en andere producten.
  6. Als het Gtraagschuim klaar is, wordt het in stukken gesneden voor gebruik in matrassen en andere producten. De stukken ter grootte van de matras zijn nu klaar om tot een afgewerkt bed te worden geassembleerd.