Lockpicken en de wet: mag het? En zo ja: waar?
Lockpicking is van origine een hobby waar mensen in hun vrije tijd mee bezig zijn. Vaak begin je klein met een vijftal picks, een tension wrench en één of twee oefensloten om dan van daaruit steeds meer ervaring op te doen. En gereedschap te verzamelen. Er zijn zelfs nationale- en internationale lockpicking congressen waar liefhebbers samenkomen om nieuwe sloten, ontwikkelingen en dergelijke te bespreken. Allemaal mooi en compleet legaal. Maar voor buitenstaanders is dat soms niet zo duidelijk. Want wat is lockpicking nou eigenlijk en hoe ver mag je daarmee gaan? En hoe verschilt dat tussen Nederland en andere landen?
De hobby
Lockpicking is een hobby die door een selecte maar steeds groter wordende groep fans wordt beoefend. Er zijn regels. Er zijn niveaus. En er is veel enthousiasme. Zo zijn er rond het onderwerp lockpicken al vele filmpjes gemaakt op Youtube en ook informatieve blogs zijn overal op het internet terug te vinden. Toch blijft lockpicken voor de gemiddelde mens iets exotisch. Maar een aantal mensen praten erover. En niet iedereen heeft een kennis of vriend die daarmee bezig is. Maar inbrekers: die kennen we wel.
Legaal
In Nederland is lockpicken compleet legaal zolang je van andermans spullen afblijft. Dus even kijken of jouw nieuwe techniek ook op het cilinderslot van de buurman werkt, mag officieel niet. Sterker nog, dan ben je strafbaar. Maar gelukkig is dit onderscheid duidelijk voor vrijwel alle lockpickers. Als je daarnaast praat over het bezitten van lockpick tools, of een lockpick set, dan sta je in Nederland ook volledig in je recht. Dat is namelijk bij wet toegestaan. Ook het verkopen van lockpick tools mag. En het beoefenen hiervan heeft inmiddels geleid tot een waar kampioenschap – The Dutch Open—dat van over de hele wereld mensen trekt. Dus qua lockpicking zit het in Nederland we goed.
Illegaal
Helaas denken ze daar in Groot Brittannië anders over. De Engelse politie treedt streng op en zelfs het bezitten van lockpick tools is daar strafbaar. Word je ermee gepakt op straat? Dan wacht je tot wel drie jaar gevangenisstraf. In Japan gaat het er hetzelfde aan toe. In de Verenigde Staten echter verschillen de regels per staat. Zo is het in de meeste staten wel toegestaan om lockpick tools in huis te hebben, omdat het bezit hiervan onvoldoende bewijs is dat je er ook echt mee gaat inbreken. Sta je ‘toevallig’ om vier uur ’s nachts aan de deur van die ene villa te rommelen…Tsja, dan is het natuurlijk een ander verhaal.
Grijs gebied
Lockpicken is legaal in een groot deel van de wereld, maar in landen als Groot Brittannië en in sommige Oost-Europese landen kan je maar beter geen lockpick set bij je hebben. Hier is deze hobby nog streng verboden. De sport bevindt zich nog in een grijs gebied en dat zal de komende jaren nog wel zo blijven.