Wat is een waterontharder?

Waterontkalker kopen? Dat doe je gemakkelijk bij ikwilvanmijnkalkaf.nl. Maar nu wil je wel precies weten wat het is en hoe het ding functioneert. Je leest het in deze blog.

Als je nog verder wilt lezen, dan zijn er ook nog andere teksten op onze site die je kunt bekijken. 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is meestal een filter of toestel dat magnesium en calcium uit het water moet verwijderen. Wat de meeste mensen niet weten is dat al het water niet hetzelfde is, vooral wat betreft de chemische samenstelling. Sommige soorten water bevatten grote hoeveelheden magnesium en calcium mineralen die uit de aarde zijn geabsorbeerd, waardoor het water hard wordt. Als het water deze mineralen niet of slechts in beperkte hoeveelheden bevat, wordt het als zacht beschouwd. Water uit beken en meren is van nature zacht.

Ondergronds water in gebieden met grote hoeveelheden kalk en kalksteen is echter hard. Om het water zacht te maken, wordt daarom een waterontharder gebruikt om de minerale bestanddelen die het water hard maken, te verwijderen. Water ontharden is dus het proces van het verwijderen van calcium en magnesium, naast andere metaalkationen in het water. Er staat ook een waterontharder die met magnetische straling werkt en ervoor zorgt dat  kalk juist in het water opgelost blijft zitten. 

Soorten waterontharders

Zoals eerder gezegd, wordt bij waterontharding gebruik gemaakt van een filtratie-apparaat, -systeem of -toestel om het calcium en magnesium in hard water te verwijderen, zodat het zacht wordt. Er zijn drie algemene types van waterontharders, waaronder:

Ionenwisseling

Dit is het meest voorkomende type waterontharder en staat bekend om zijn huishoudelijk gebruik. Het vervangt de metaalionen calcium en magnesium door natriumionen. Natriumionen hebben niet de schadelijke effecten die ontstaan bij het gebruik van water gevuld met calcium- of magnesiumionen.

Om het apparaat te laten werken, wordt een grote tank gevuld met zoutkorrels en komt vervolgens in het harde water. De natriumionen in het zout zullen reageren en de calcium- of magnesiumionen in het water vervangen, waardoor het zacht wordt.

Zoutvrij

Dit is een apparaat dat een aantal tekortkomingen heeft, omdat het een mechanisch filter gebruikt om calcium te verwijderen. Het is ondoeltreffend met water dat magnesium bevat, omdat het het metaalelement niet kan verwijderen. Het werkt dus niet bijzonder goed bij hard water. Met andere woorden, het is in het algemeen bedoeld voor het verwijderen van calcium uit hard water. Met de magnetische waterontharder die werkt met magnetische straling is het een heel ander geval want dan blijft de kalk gewoon opgelost zitten in het water. Bestraling zorgt ervoor en dat scheelt een heleboel problemen met bijvoorbeeld vaatwassers et cetera, waar dan natuurlijk geen kalkaanslag in gaat zitten. Het voordeel is dat de magnetische waterontharder zout vrij is en op deze manier er geen zout in het milieu terecht.

Omgekeerde osmose

Het apparaat laat water door een semi-permeabel membraan gaan dat ongeveer 98% van de onzuiverheden verwijdert. Het verbruikt een aanzienlijke hoeveelheid water en is vrij duur. Het is echter zeer goed in het verwijderen van chemische onzuiverheden zoals magnesium, calcium, en anderen.