Zonnepanelen kopen voor je woning: welke soorten zonnepanelen bestaan er?

Zonnepanelen zijn een bijzonder goede investering. Daarmee kies je namelijk voor zeer schone energie en een duurzame woning. Zonne-energie raakt namelijk nooit op. Dit maakt het een aantrekkelijk alternatief is voor fossiele brandstoffen. Bovendien bespaar je met zonnepanelen ook nog eens enorm in je portemonnee. De energierekening valt jaarlijks namelijk een stuk lager uit. Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

Verschillende soorten zonnepanelen

Tegenwoordig heb je keuze uit diverse soorten zonnepanelen, namelijk monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas. Deze duurzame producten worden vervaardigd uit de grondstof silicium. Het productieproces van monokristallijn neemt het meeste tijd in beslag. Dit komt door het feit dat het individuele kristallen bevat die na een stollingsproces moeten worden beperkt.  Zo worden de individuele kristallijnen in dezelfde richting gelegd om veel energie te genereren. Voor een monokristallijn zonnepaneel betaal je voor 265 wp 200 tot 210 euro.

Verschil tussen monokristallijn en polykristallijn

Voor de productie van polykristallijn zonnepanelen worden resten van silicium gebruikt, waaronder die van monokristallijn. Dit is een van de redenen waarom deze zonnepanelen goedkoper zijn dan monokristallijn. Ook neemt het productieproces doorgaans minder tijd in beslag. Bij een lager budget zou je dus beter polykristallijn kunnen overwegen. Een ander voordeel van polykristallijn is dat ze goed op een groot oppervlakte passen. Hoeveel ruimte zonnepanelen nodig hebben is afhankelijk van de hoogte en breedte van je dak.  Het nadeel van polykristallijn zonnepanelen is dat ze minder energie en rendement genereren dan monokristallijn.  De verschillen zijn soms wel 10 tot 20 procent.

Amorf

Veel particulieren kiezen voor zonnepanelen omdat zij een steentje willen bijdragen aan een beter milieu. Niet iedereen heeft echter voldoende budget om dure monokristallijn zonnepanelen te kopen. Gelukkig zijn er iets goedkopere alternatieven in de vorm van polykristallijn en amorf. Amorf is verreweg de goedkoopste optie, omdat het tegenstelling tot de andere zonnepanelen namelijk niet uit kristallen bestaat. Daardoor behaalt het echter veel minder rendement. Zodoende komen deze zonnepanelen weinig voor in Nederland.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn op dit moment in opkomst. Daarmee kies je voor zonnepanelen die uit meerdere lagen bestaan. Het bestaat uit een glaslaag, een laag met zonnecellen en een tweede glaslaag aan de achterzijde. Andere zonnepanelen bevatten meestal slechts één laag. Daardoor komen beschadigingen helaas nog wel eens voor. Zo kan een flinke storm voor vocht en zelfs mechanische problemen zorgen.